Gå til hovedindhold

Aarhus er med i Danmarks bud på VM i landevejscykling 2029

Hvis Danmark får tildelt værtskabet for VM i landevejscykling i 2029, bliver det med Aarhus som vært for individualisternes helt store styrkeprøve – enkeltstarten.

 • Læs op

Indhold

  Danmark har store ambitioner om igen at sikre sig værtskabet for en af de største cykelevents i verden – VM i landevejscykling i 2029. Det bliver en event med omfattende tv-dækning i hele verden, og det forventes, at omkring 1.000 ryttere fra 75 forskellige nationer deltager.

  Aarhus er udvalgt som værtsby for den meget publikumsvenlige solodisciplin enkeltstart, hvor Danmark har haft stor succes og historisk set vundet en del medaljer. København lægger asfalt til de konkurrencer, der rummer landevejsløbene, med henholdsvis Helsingør og Roskilde som startbyer.  

  Det endelige bud på Danmarks værtskab indsendes til den internationale cykelunion, UCI, senest 31. januar 2024, hvorefter et eventuelt værtskab bliver tildelt i september 2024, i forbindelse med VM i landevejscykling i schweiziske Zürich. Bag buddet står Danmarks Cykle Union i samarbejde med Kulturministeriet, Erhvervsministeriet, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, Københavns Kommune, Helsingør Kommune, Roskilde Kommune og Aarhus Kommune.

  Flere dage i Aarhus fuld af folkefest

  VM i landevejscykling (UCI Road World Championships) består af i alt 13 løb, hvor der indenfor hver kategori kåres en verdensmester. 

  De første fire konkurrencedage, søndag til onsdag, er der i Aarhus seks enkeltstarter samt en Mixed Team Relay, som er en holdstafet for mænd og kvinder på samme nationale team. Om lørdagen inden den første konkurrence afholdes en Grand Opening Ceremony, som ligeledes vil foregå i Aarhus. 

  Der vil samtidig være et væld af sjove og inspirerende sideaktiviteter under eventdagene i Aarhus, hvor cykelglade motionister i alle aldre fx kan teste benene på dele af VM-ruten. Både konkurrencer og publikumsaktiviteter foregår i byrummet, og der er gratis adgang og åbent for alle. Der venter med andre ord flere dages folkefest med fuldt fokus på cykelsport. 

  Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard, udtaler:

  ”VM i landevejscykling i Aarhus vil være en enestående og meget publikumsvenlig begivenhed, som vil sætte vores by i centrum hos alle de mange cykelsportsfans verden over. Samtidig vil der være masser af aktiviteter i byrummet med fælles oplevelser for byens borgere og gæster. Jeg ser frem til, at Aarhus kan byde verdens bedste cykelryttere, en masse internationale gæster og ikke mindst millioner af tv-seere velkommen til Smilets By i 2029,” siger Jacob Bundsgaard.

  Rådmand for Kultur og Borgerservice, Mahad Yussuf, udtaler:

  ”VM i enkeltstart vil blive en spektakulær, folkelig begivenhed, hvor vi forventer flere hundredetusinde gæster. En event af den størrelse og med den bevågenhed er en enestående mulighed for at rette et positivt fokus på cykelsporten og vise byens mange ikoniske vartegn frem. Jeg glæder mig til at invitere familier og cykelentusiaster til et brag af en cykelfest, og give aarhusianerne og byens gæster en oplevelse i international topklasse,” siger Mahad Yussuf.  

  Rådmand for Teknik og Miljø, Nicolaj Bang, udtaler:

  ”Vi har nogle fantastiske rammer i og omkring Aarhus, som giver os mulighed for at have en både unik og udfordrende enkeltstartsrute. Derudover kan vores værtskab være en fremragende synliggørelse af, at vi i Aarhus har store ambitioner på cyklismens vegne, og at vi gerne vil have, at det bliver nemmere for flere at vælge cyklen,” siger Nicolaj Bang.

  Fakta:

  Om økonomien

  Aarhus Kommune afsætter 20 mio. kr., heraf 5 mio. kr. til aktivering, cykelaktiviteter og sideevents, ceremonier, åbning, logistik mv.

  Om budprocessen

  Den internationale cykelunion, UCI, er rettighedshaver

  31. januar 2024: Skriftligt budmateriale afleveres til UCI

  September 2024: Tildeling ifm. VM i landevejscykling i Zürich

  Om VM

  Årlig afvikling

  Foregår over otte dage

  13 konkurrencer med linjeløb (landevejsløb), enkeltstart og mixed team relay

  Senest i Danmark i 2011

  Der forventes deltagelse af 1.000 atleter, 75 nationer, 5.000 officials og 700 akkrediterede mediefolk

   

  Sidst opdateret: 1. februar 2024